İstanbul Havalimanında hizmet vermekte olan Kooperatifimizde İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Trafik Jandarması Teknik İnceleme ve Denetim Tim Komutanlığı tarafından trafikkazalarını en aza indirgemek maksadı ile eğitim semineri verildi.
Eğitimin sunumunu Jandarma Kıdemli Başçavuş Güven Güler üstlendi. Yoğun bir katılımın sağlandığı Eğitimin ikinci periyodu ise önümüzdeki günlerde yine Kooperatifimizde gerçekleştirilecektir.
Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanımız Fahrettin Can ve tüm Yönetim Kurulu üyelerimizin katılım sağladığı Eğitim semineri ve Bilgilendirme Toplantısının amacına uygun gerçekleşmesi mutluluk yarattı.
Son dönemlerde ticari olarak yolcu /yük Taşıyan araçların karıştığı trafik kazalarının artması yapılan analiz ve incelemelerde kazaya sebep olan kusurların büyük bölümünü şoför ve sürücü hatalarından kaynaklandığı değerlendirmesiyle,istanbul il jandarma Komutanlığı Trafik Jandarması Teknik İnceleme ve Denetim Tim K. lığı tarafından İçişleri Bakanlığının talimatlarıyla trafik kazalarının en aza indir ilmesi doğrultusunda yük ve yolcu taşıyan araçların denetimlerinin etkin olarak yapılması maksadıyla;
Öncelikle, (29) İl J.K.lığında teşkil edilen (30) J.Trf. Teknik İnceleme ve Denetim (Yol Kenarı Yola Elverişlilik Denetimi/Çok Noktadan Denetim) Timlerinin tam kadro ile aktif olarak kullanılması, Denetimlerin, “Teknik Denetim Yazılımı” ve içeriğindeki araç türlerine göre düzenlenmiş elektronik kontrol formları kullanılarak yapılması talimatı verilmiştir.
Yol Kenarı Teknik Denetim: Öncelikle yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar/taşıtlar olmak üzere karayolunda seyreden araçların yola elverişlilik durumlarının, eğitimli/teknik personel tarafından beklenmeyen yer ve zamanlarda denetlenmesidir.
Yola Elverişlilik: Herhangi bir aracın/taşıtın, yol ve trafik güvenliği, güvenli sürüş veya yük ve yolcuların güvenli olarak taşınması için belirlenmiş standartları karşılaması ve uygun çalışma (Mekanik, teknik) koşullarını taşıması durumudur.
Teknik Denetim Timlerimizce Karayolları Trafik Kanunu (KTK) (Teknik Denetime Cevaz Veren Maddeler) KTK Md. Madde Başlığı altında;
26 – Araçlara Ait Trafik Ayırım İşaretleri Ve Diğer İşaretler
30 – Araçların Teknik Şartlara Uygunluğu
31 – Araçlarda Bulundurulması Zorunlu Gereçler
32 – Araçlar Üzerindeki Değişiklikleri Bildirme
34 – Araçların Muayenesi
49 – Taşıt Kullanma Sürelerine Uyma Zorunluluğu
50 – Hız sınırları
63 – Araçların Işıklandırılması
65 – Araçların Yüklenmesi
65/A- Kış Lastiği Zorunluluğu
72- Ses, Müzik, Görüntü Ve Haberleşme Cihazlarının Kullanılması
78 – Sürücülerin Ve Yolcuların Koruyucu Tertibat Kullanma Zorunluluğu
Konuları İle; Güvenli ve Defansif Sürüş Teknikleri,Trafik ve Çevre Bilgisi,Trafik Psikolojisi,Karayolunun Kullanılması Kuralları, Karayolunda Araç Sürme Yasağı,Araç Kullanma Süreleri,Takip Mesafesi,Öndeki Aracı Geçme, Geçilme Kuralları, Araçların Işıklandırılması,Tedbirsiz ve Saygısız Araç Sürme, Ses, Müzik, Görüntü ve Haberleşme Cihazları,Aracı Tanıma ve Araç Kullanmaya Hazırlık, İlkyardım,Trafik Kazalarında Yasal Sorumluluk, Trafik Adabı ve Trafikte Temel Değerler, Trafikte Empati ve İletişim, Öfke Yönetimi, Konuşma Üslubu,Trafikte Hak İhlalleri konularını içeren eğitim ve bilgilendirme semineri icra edilerek farkındalık oluşturulmuştur.Seminer sonunda örnek davranışları tespit edilen, kurallara uyan ve hiç trafik olayına karışmayan ticari taksi şoförlerine başarı belgeleri ve hediyeler takdim edilmiştir.